Lekker en eerlijk eten bij foodfestival Blije Bietjes

ProfielPic_FB-01Zaterdag 19 en zondag 20 september organiseert vrijwilligersorganistatie Stichting Underground Harderwijk, bekend van onder andere LaLaLand Festival, op het Kranenbrug Kazerne-terrein aan de Mecklenburglaan het eerste foodfestival van Harderwijk: Blije Bietjes, een gratis toegankelijk festival voor jong en oud waar lekker en eerlijk eten centraal staat.

Het was tijdens de voorbereidingen van LaLaLand Festival dat bij Underground het idee ontstond voor een foodfestival. “We merkten dat er in onze omgeving veel enthousiaste ondernemers zijn wier producten en recepten een podium verdienen. Blije Bietjes wordt dat podium.”

De naam ‘Blije Bietjes’ is een verwijzing met knipoog naar vergeten groenten. Er zijn tegenwoordig veel producten waarvan we alleen de nieuwe – verbeterde – versies kennen. Terwijl er, zoals in het geval van de biet veel meer en minstens even lekkere soorten zijn dan alleen de bekende rode ronde biet. “Er zijn langwerpige en ronde knollen, snijbiet, witte, gele oranje en rood-witte (blije!) bieten,” aldus Underground.

Blije Bietjes is meer dan een eetfestijn. “De opzet van deze eerste editie is kleinschalig. We beginnen met een stuk of tien foodtrucks en marktkramen,” vertelt de organisatie. Daarbij probeert Underground zo veel mogelijk om eerlijke producten van boeren en kleine onafhankelijke cateraars in de schijnwerpers te zetten. “Er is bewust een combinatie gemaakt van foodtrucks én een (streek)markt.” Bij de foodtrucks kun je terecht voor gerechten die à la minute vers voor je worden klaargemaakt. Op de mark vind je (streek)producten om thuis mee aan de slag te gaan.

Van de deelnemende marktkramen en foodtrucks komt een groot deel uit de omgeving van Harderwijk. Bijvoorbeeld Stadsoogst Harderwijk, zij staan op de markt met groente, fruit en honing van eigen bodem. Met deze stadsoogst bereidt de Harderwijkse cateraar Flanz vervolgens weer verse gerechten. Ook Beebox, bloemenatelier Op Bestelling en Dooijeweerd in wijn etc. komen uit de omgeving. Evenals de foodtrucks van Brasserie De Bank, en restaurant Ratatouille en de boerenkar van Maartenz Catering die voor de gelegenheid lamsvlees van Hoeve Kindergoed uit Ermelo verkoopt.

Andere deelnemers zijn De Carbeque met met goedgevulde pitah’s van de (b)(c)arbeque, De Geflipte Kippen, MET met bijzondere frietsauzen, Kornuit en de zwammerij met heuse oesterzwambitterballen

Ook voor kinderen is er op het terrein genoeg te proeven en te beleven. De ambassadeurs van Jamie Olivers foodrevolution laten kinderen bijvoorbeeld kennismaken met allerlei lekkere groenten en op het terrein is ruimte om lekker te knutselen en te ravotten.

Meer informatie, waaronder de routebeschrijving, informatie over de deelnemers en de line-up zijn te vinden op www.blije bietjes.com.


Warning: spl_autoload(): open_basedir restriction in effect. File(geoiphits.class.php) is not within the allowed path(s): (/home/udg/:/tmp:/var/tmp:/usr/local/lib/php/:/usr/local/php55/lib/php/:/usr/local/php52/lib/php/) in /home/udg/domains/undergroundharderwijk.nl/public_html/wp-content/plugins/mailchimp-widget/mailchimp-widget.php on line 37