Locaties Lichtfestival WAUW

WAUW zet de binnenstad van Harderwijk in de spotlight. De komende periode maken we de verschillende WAUW locaties bekend, met vandaag:

markt

De Markt – Onder water

Eeuwen lang was het Harderwijk aan zee, de Zuiderzee. Aan dat tijdperk is op 28 mei 1932 een einde gekomen met de voltooiing van de afsluitdijk. Sindsdien is het Harderwijk aan het meer. Dat klinkt toch iets minder flitsend. De Zuiderzee was trouwens ook niet altijd even flitsend. Harderwijk is door de eeuwen heen regelmatig getroffen door grote overstromingen. De laatste grote overstroming was in de nacht van 13 op 14 januari 1916. Tijdens een zware noordwester storm bezwijkt de stadsmuur op verschillende plaatsen en heeft het zeewater vrij spel. Een groot deel van de binnenstad komt uiteindelijk onder water te staan. De watersnoodramp, die trouwens ook in andere dele van Nederland veel schade veroorzaakte, leidde uiteindelijk in 1918 tot het aannemen van de Zuiderzeewet, waarin werd besloten tot aanleg van de afsluitdijk.

Inmiddels hebben we al precies een eeuw droge voeten. En om dat te vieren zetten we tijdens WAUW de Markt onder water. Deze onderwaterwereld wordt mede mogelijk gemaakt door KPN Glasvezel.

Eerder maakten we al bekend:

dreizen

D-reizen – Hartslag

Kijk je wel eens omhoog als je in de binnenstad loopt? Dat zou je eigenlijk eens moeten doen, want ook boven de etalages zijn prachtige dingen te zien. Harderwijk is een oude stad en als je goed om je heen kijkt vertellen de panden in de binnenstad je het verhaal van de groei en teloorgang. Van monumentale pracht en praal tot jaren ‘80-pulp. De één met en de ander zonder ziel.

Een bijzonder mooi gebouw is het pand op de hoek van de Wolleweverstraat en de Schoenmakersstraat waarin D-reizen gevestigd is. Kijk maar eens omhoog. De glas-in-lood-ramen met een dakje aan weerszijden, het hoge smalle raam op de hoek en het platte dak. De bovenste etage is leeg. Het is er koud en donker, niemand vult dit pand met leven. Daarom geeft WAUW het een hartslag.

houtwal

Houtwal parkeergarage – Eindeloos licht

Je zou het zo op het eerste gezicht niet zeggen, maar bij de ingang van de binnenstad ter hoogte van de Luttekepoortstraat is onder de grond een prachtig gebouw neergezet. Alhoewel, neergezet. Uitgegraven. De spiraalvormige parkeergarage ‘Houtwal’ draait metersdiep de grond in maar doet allerminst ondergronds aan. Het grote glazen dak in het midden met een doorsnede van meer dan twaalf meter zorgt er namelijk voor dat daglicht kan doordringen tot de onderste regionen van de garage.

Tijdens WAUW draaien we de rollen om en schijnt het licht van binnen naar buiten in plaats van buiten naar binnen. Vanaf de onderste verdieping, ruim 21 meter onder het maaiveld, zal een eindeloos licht door het prachtige glazen dak van de parkeergarage de lucht inschieten. Naar oneindig.


Warning: spl_autoload(): open_basedir restriction in effect. File(geoiphits.class.php) is not within the allowed path(s): (/home/udg/:/tmp:/var/tmp:/usr/local/lib/php/:/usr/local/php55/lib/php/:/usr/local/php52/lib/php/) in /home/udg/domains/undergroundharderwijk.nl/public_html/wp-content/plugins/mailchimp-widget/mailchimp-widget.php on line 37