Wij Zijn Voor! Persbericht over Stad als podium

Wij zijn voor!

Donderdag 18 februari aanstaande wordt in de gemeenteraad debat gevoerd over de visie en conceptuitwerking van Stad als Podium.

Het idee achter Stad als Podium is dat podiumkunsten, en de financiering daarvan, niet langer gekoppeld zijn aan ‘stenen’ – gebouwen en culturele instellingen – maar dat er jaarlijks een vernieuwend totaalprogramma voor podiumkunsten wordt gerealiseerd waar iedereen aan mee kan doen en waarbij letterlijk de stad als podium fungeert. Dat klinkt veelbelovend maar zo ver is het nog niet.

Het traject om te bepalen hoe het aanbod van podiumkunsten en de financiering daarvan in de toekomst anders kan worden vormgegeven is op verzoek van de Gemeenteraad in tweeën gesplist. De eerste fase is inmiddels afgerond. Een extern adviesbureau, Alpha adviseurs uit Amsterdam, heeft samen met een klankbordgroep bestaande uit Harderwijkse culturele instellingen en organisaties, waaronder St. Underground, een visie opgesteld en een conceptplan uitgewerkt.

De voornaamste bevinding van het adviesbureau en de klankbordgroep is, samengevat, dat Harderwijk door aan te sluiten bij wensen van het publiek van nu en door gebruik te maken van de mooie locaties in Harderwijk en Hierden, zich met podiumkunsten op de kaart kan zetten. In de volgende fase wordt een concreet plan ontwikkeld voor de uitvoering van Stad als Podium. Althans, als de gemeenteraad ermee akkoord gaat dat het traject wordt voortgezet.

St. Underground ziet, samen met onder meer Cultuurkust, de Popschool en Harderwijk Winterstad, veel potentie in Stad als Podium, omdat het aansluit bij Harderwijk als ondernemende stad waar het hele jaar door overal van alles te beleven is. Het beeld dat podiumkunsten alleen plaatsvinden op het podium van een theater of evenementenlocatie is ook achterhaald. Dat blijkt wel uit de losse succesvolle initiatieven die de afgelopen jaren zijn ontstaan, zoals LaLaLand Festival, Donkere Dagenfestival, Podiumspektakel en lichtfestival WAUW, waar veel nieuw en gevarieerd publiek op afkomt. Bovendien is Stad als podium een aanmoediging voor kleine, startende, organisaties en artiesten die voor de culturele ontwikkeling van Harderwijk zo belangrijk zijn.


Warning: spl_autoload(): open_basedir restriction in effect. File(geoiphits.class.php) is not within the allowed path(s): (/home/udg/:/tmp:/var/tmp:/usr/local/lib/php/:/usr/local/php55/lib/php/:/usr/local/php52/lib/php/) in /home/udg/domains/undergroundharderwijk.nl/public_html/wp-content/plugins/mailchimp-widget/mailchimp-widget.php on line 37