Over UGH

Stichting Underground Harderwijk
Stichting Underground Harderwijk is een non-profit jongerenorganisatie die sinds januari 2003 in Harderwijk culturele evenementen voor jongeren organiseert. Underground is volledig vrijwillig en heeft zich als doel gesteld de Harderwijkse jongerencultuur te promoten door middel van de organisatie van verschillende culturele evenementen waarbij jong talent een podium wordt geboden en jongeren actief bij de organisatie worden betrokken.

Historie
De naam Underground is afgeleid van de ondergrondse zaal van poppodium Estrado (voorheen Park3) waar op 24 januari 2003 het eerste Undergroundfeest plaatsvond. Hoewel de organisatie zich pas sinds 2005 officieel Stichting Underground Harderwijk mag noemen en ook op andere locaties activiteiten organiseert is de stichting de naam Underground altijd trouw gebleven. De ondergrondse podiumzaal, ook wel de black box, geeft toegang aan ruim 400 mensen en is in Harderwijk vooralsnog de enige niet-commerciële locatie waar culturele organisaties als Underground terecht kunnen. Toen het popodium echter medio 2004 (naar achteraf bleek tijdelijk) haar deuren sloot moest Underground noodgedwongen op zoek naar een andere locatie voor haar evenementen. Die nieuwe locatie werd de Harderwijkse bar-dancing De Mac, inmiddels Sir Jack.

Nachtbrakers
Speciaal voor in de kleinere Mac ontwikkelde Underground het geheel nieuwe concept ‘Nachtbrakers’ waarbij De Mac elke eerste vrijdag van de maand werd omgebouwd tot een ware nachtclub. Het openingsevenement met lokale dj’s Fre4knc en Jambossa en de bekendere Nederlandse dj en producer Don Diablo vond plaats op 7 januari 2005. In de twee jaar die daarop volgde organiseerde Underground ruim twintig Nachtbrakers edities met een keur een nationale en internationale dj’s en bands zoals Joost van Bellen, King Rock, Kraak&Smaak, Jesse Voorn en Lupe geflankeerd door lokale talenten. Werkend vanuit een thema (cowboy, Nachtbrakers in heaven, Hollywood, electronica, circus) werd De Mac van top tot teen aangekleed met de door de vrijwilligers vervaardigde decorstukken. Vaste eyecatcher was de toegangspoort die altijd geheel in thema (dan weer volgehangen met knuffels, dan weer omgebouwd als het Witte Huis) speciaal voor de ingang van De Mac werd opgebouwd.

In de tussentijd maakte oude Undergroundlocatie Park3 een doorstart en opende het vernieuwde poppodium op 29 september 2007 onder de naam Estrado opnieuw haar deuren en kreeg Underground de kans om terug te keren naar de locatie waar ze tot op heden Nachtbrakers organiseert. Op zaterdag 28 april 2007 was de eerste editie van Nachtbrakers in Estrado met onder andere een live optreden van Aux Raus en vrouwelijke dj Eva Maria. Vanaf dat moment organiseert Underground vier maal per jaar Nachtbrakers in Estrado. In de loop der jaren heeft zodoende een keur aan internationale electro en techno dj’s het Harderwijkse poppodium aangedaan. Onder andere D.I.M. (Dui), Les Petits Pilous (Fra), Housmeister (Dui) en Motor(Fra/Usa) draaiden in een uitverkocht Estrado maar ook jong lokaal talent als El Gonzo en nationale namen als Mightyfools, Sick Boy en Dirk Diggler wisten hun weg te vinden naar de Veluwe.

Children of the Night
Naast de ‘gewone’ Nachtbrakers edities is Underground begin 2012 gestart met het organiseren van 90’s houseparty’s. Speciaal voor iedereen van voor 1990 die zijn housebroek nog in de kast heeft hangen draaiden oude rotten in het vak de meest smerige ‘90’s hits. Get up, come along and join the scene. Loose ur mind like a rave machine!

Van BLVD Festival naar Nachtbrakers Festival naar LaLaLand Festival
Toen in 2004 poppodium Park 3 haar deuren sloot was Underground genoodzaakt een ander onderkomen te zoeken voor haar evenementen. In diezelfde periode werd de organisatie benaderd door Stichting Kulting, een lokale stichting die eens per jaar in de binnenstad van Harderwijk ter gelegenheid van de afsluiting van het culturele seizoen het amateurkunstfestival Kulting organiseert. In het kunstaanbod van Kulting bleken jongeren ondervertegenwoordigd en Underground besloot dit gemis op te vullen. Op de boulevard van Harderwijk werd op 15 mei 2004 zodoende de eerste editie van BLVD Festival georganiseerd. Gratis toegankelijk en pal aan het water in een kleine podiumwagen met een line-up van lokale dj’s.
In 2007 veranderde de naam BLVD Festival in Nachtbrakers Festival, de festival editie van Nachtbrakers, en wat begon als een kleinschalig festival is in de loop der jaren uitgegroeid tot een tweedaags festival van formaat met meerdere podia. Zo bouwt de organisatie er sinds 2008 een zeecontainerdorp met daarin allerlei daarin allerlei exposities, zelf-maak-kunst en optredens van lokale artiesten. In 2009 opende Nachtbrakers Festival voor het eerst op vrijdagavond en werd het zeecontainerdorp uitgebreid met een podium voor beginnende bands.

In 2012 besluiten de stichtingen Kulting en Underground intensiever te gaan samenwerken. Waar de binnenstad van Harderwijk het decor is van Kulting en Underground zich concentreert op de boulevard, besluiten de stichtingen in 2012 gezamenlijk een nieuw cultureel festival te organiseren op een centrale locatie de Stille Wei, onder de naam LaLaLand Festival.
LaLaLand Festival borduurt voort op de weg die Underground sinds 2007 is ingeslagen met de organisatie van Nachtbrakers Festival. Het doel is nog steeds verschillende facetten van kunt en cultuur aan bod te laten komen. De brede programmering van LaLaLand Festival is onderverdeeld over vier podia. Op het hoofdpodium in de Nachtbrakerstent maken vooral dj’s en populaire bands de dienst uit. Op vrijdagavond opende het festival daar met de festival editie van Children of the Night, een nineties houseparty. Op het Vrijbuiterspodium staan op zaterdag beginnende bands uit heel Nederland en Theater Zeezicht is de programmering verdiepend met op vrijdag Jazz-dj Jules Deelder en op zaterdag de hele dag door jeugdtheater, cabaret en muziek. Het zeecontainerdorp Fort Fiesta behelst als vanouds een keur aan culturele gekkigheid, van Pipi’s gooi- en smijtpaleis tot Tilly’s karaokebar en het breicafé van ’t Klooster. Met een recordaantal bezoekers was LaLaLand Festival 2012 volgens de organisatie een daverend succes, getuige ook het magazine dat Underground nadien uitgaf.

Vrijwillig
Stichting Underground Harderwijk is een stichting zonder winstoogmerk. Voor de organisatie van onze activiteiten zijn wij volledig afhankelijk van de inzet en energie van enkele honderden vrijwilligers. Zo staan er bij een gemiddelde Nachtbrakers editie in Estrado drie vrijwillige beveiligers aan de deur, zestien barmannen en vrouwen verdeeld over twee bars, zes garderobemensen, vier kassadames en vijf technici. Om nog maar niet te beginnen over de decormensen, opruimers, schrijvers, filmers, catering enzovoort. Er gaat een hele organisatie schuil achter zo’n nachtje nachtbraken. Het festival is een verhaal apart, met alleen al vijftig bardiensten, twaalf kassadames en techniek- en decorteams die de hele week op het terrein aanwezig zijn wordt het woord vrijwillig naar een heel ander niveau getild. Wat deze mensen in eerst instantie bindt is hun gezamenlijke doel om er met elkaar een geslaagd evenement van te maken. Gecombineerd met een bak enthousiasme en een beetje gekkigheid draait het binnen de kortste keren om wat we met elkaar kunnen bereiken, niet wie daar aan verdiend. En zo moet het zijn.


Warning: spl_autoload(): open_basedir restriction in effect. File(geoiphits.class.php) is not within the allowed path(s): (/home/udg/:/tmp:/var/tmp:/usr/local/lib/php/:/usr/local/php55/lib/php/:/usr/local/php52/lib/php/) in /home/udg/domains/undergroundharderwijk.nl/public_html/wp-content/plugins/mailchimp-widget/mailchimp-widget.php on line 37